“Спільно до мети”: проект для національних меншин

gemeinsam_ans_ziel_737x320ccolourboxGoethe-Institut в Україні ініціював проект для національних меншин України «Спільно до мети», який проводився за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та під керівництвом Інституту міжнародних досліджень (CIVIC) у Німеччині.Метою проекту є створення платформи для обміну досвідом представників різних національних меншин України, які повинні протистояти викликам сьогодення; посилення ролі національних меншин в Україні та мотивація молодого покоління до активної діяльності та розбудови українського громадянського суспільства.

Проект складався із чотирьох етапів. На трьох попередніх воркшопах у квітні, травні та липні були розроблені головні теми та можливі сценарії для майбутньої співпраці між об’єднаннями меншин. Це і стало основою нашої інтерактивної симуляції.

3-4 листопада 2017 р. відбулася презентація готової моделюючої гри. Протягом першого дня була проведена повна версія моделюючої гри. Усі бажаючі були запрошені на відкриту частину заходу – завершальну конференцію, на якій можна було ознайомитися із результатами засідання представників десяти національних меншин. На наступний день відбувся також тренінг для майбутніх мультиплікаторів, які проводитимуть моделюючі ігри у різних українських містах.

Дія моделюючої гри, яка була розроблена на перших трьох етапах проекту та стала результатом спільної роботи більше ніж 30-ти учасників з усієї України, відбувається у невеличкому містечку “Людоньки” на півдні країни. Згідно сценарія гри приємною несподіванкою для жителів міста стають конкурсні матеріали Ради Європи, направлені на посилення ролі національних меншин на комунальному рівні – є можливість побудувати  ініціювати, створити та тривалий час утримувати “Дім національних меншин”…

Усі розроблені під час проекту матеріали моделюючої гри до кінця року будуть опубліковані та безкоштовно надані у користування усім зацікавленим особам в україномовному та німецькомовному варіанті.

Загалом у проекті взяли участь представники дванадцяти національних меншин України – кримських татар, німців, євреїв, вірмен, поляків, греків, волзьких татар, литовців, болгарів, ромів, гагаузів та уральських народів України.

Враження з усіх етапів проекту

Відео з моделюючою грою

Модерація заходів та розробка матеріалів проекту здійснюється референтами Інституту міжнародних досліджень (CIVIC) у Німеччині – докт. Александром Буркою та Хольгером-Міхаелєм Арндтом, які мають багаторічний досвід розробки та проведення моделюючих ігор у Східній та Західній Європі. Робочі мови – українська, російська, німецька та англійська.

Goethe-Institut в Україні

Залишити відповідь