Як допомогти дитині у процесі навчання

learning_iЯк правило, такі теми, як робота головного мозку й ефективність способів навчання дітей, вивчаються окремо або розділяються. Саме тому буде корисно об’єднати знання про роботу мозку, зорову та слухову пам’яті й різні способи навчання. Ці знання дуже важливі, оскільки допомагають зрозуміти, як працює й розвивається мозок, і як навчаються при цьому наші діти.

Дані знання можна використовувати надзвичайно практично, а саме для того, щоб допомогти дітям справлятися з їхніми шкільними завданнями й вивченням будь-якого матеріалу, який їм необхідний.

Цей метод допоможе дитині у процесі навчання, перетворивши його на цікавий ігровий досвід незалежно від віку. Він полягає в тому, щоб використовувати музику, допомогати дитині наспівувати те, що вона вивчає, складати історії й пісні, використовувати візуальні ефекти – відео, графіку, фотографії та наочні посібники, які особливо доречні для вивчення математики.

Вивчаєте з дитиною алфавіт? Спечіть печиво у формі літер. Використовуйте їх, щоби збирати слова. Заспівайте пісню про алфавіт. Складіть її самостійно. Заохочуйте дитину складати пісні будь-якої тематики. Кумедно крокуйте в такт музиці. Рухайтеся, зображуючи літери. Виріжте великі літери з кольорового картону й розвісьте їх по всьому дому.

Якщо ваша дитина вже ходить до школи та вчить, наприклад, урок історії, знайдіть фільм про досліджувану історичну подію. Можливо, ви зможете знайти відео про її географічне розташування, тобто про країну або місто, в якому все відбулось.

Дитина повинна запам’ятати текст із книги? Прочитайте його разом з нею. Запишіть ваше читання на диктофон, і нехай дитина прослухає його у транспорті (по дорозі до школи). Наспівуйте досліджуваний матеріал. Складайте історії про досліджувану подію. Уявіть собі сцени, пов’язані з нею, або зробіть невелику постановку на цю тему.

Постарайтеся задіяти всі органи чуття вашої дитини при вивченні даного матеріалу. Ставте відкриті питання. Нехай ваша дитина уявить собі, що б вона робила, якби безпосередньо брала участь у цих подіях. Як би вона себе відчувала при цьому?

Ваша дитина вивчає математику? Ви можете використовувати кульки або кубики для того, щоби продемонструвати досліджуване правило, або навіть овочі й фрукти, які знайдуться у вас під рукою. Наочні приклади дуже добре працюють для розуміння десяткової системи числення, арифметики та дробів. Таким же чином ви можете використовувати печиво у вигляді кубиків або інших геометричних форм, щоб так само продемонструвати певні правила. Зробіть печиво дуже ароматним, щоб залучити у процес навчання всі почуття: нюх, дотик і зір.

Школа значною мірою орієнтована на зорове сприйняття матеріалу. Учні читають матеріал, їх просять накреслити щось або написати відповіді на запитання. Також у класі проходить обговорення матеріалу, при якому використовується слуховий канал сприйняття, але все ж велика частина роботи заснована на візуальній активності мозку.

Якщо ви дасте дитині можливість пересуватись під час навчання (кінестетичний компонент), рухатись у такт музиці, малювати, слухати й використовувати всі почуття, то дасте їй можливість учитись у різних стилях, задіявши максимальну кількість ділянок головного мозку.

Думаєте, дитина зможе забути матеріал, якщо ви будете діяти таким чином? При цьому ви дуже допоможете їй засвоїти нові знання. Ви також досягнете й іншої мети – ваша дитина оволодіє різними способами навчання й розвине інші не настільки добре розвинені здібності. Якщо ваша дитина візуаліст, допоможіть їй розвинути слухову пам’ять. Якщо вона кінестетик, допоможіть їй розвивати візуальне сприйняття. Так ви допоможете дитині стати всебічно розвиненою особистістю, більш збалансованою в навчанні, гармонійною та творчою.

Ще однією істотною перевагою такого підходу є інтеграція й максимальна активація різних ділянок мозку – те, чим ми нехтуємо, намагаючись розвивати стилі навчання дитини та її мозок окремо.

Розвиток дитини

Залишити відповідь