Впровадження раннього втручання в Дніпрі та Дніпропетровській області

IMG_3522-768x57622 березня у Дніпрі в приміщенні Дніпропетровської ОДА відбувся Круглий стіл, а в прес-центрі “Інформатор” – прес-конференція на тему “Започаткування послуги РВ в Дніпропетровському регіоні та м. Дніпро”.

Ініціаторами та організаторами заходів стали батьки дітей з особливостями розвитку та інвалідністю, що приєдналися до Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання в Україні»

Під час обговорень питання важливості впровадження системи раннього втручання для дітей від 0 до 4 років та заходів, що вже здійснюються в місті Дніпро та області задля запровадження цієї системи, говорилося і про досягнення та успіхи, і про складності та питання, що все ще потребують вирішення задля успіху впровадження РВ в регіоні. Запрошені до обговорень співробітники Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Департаментів охорони здоров’я, соціального захисту, представники місцевої влади, спеціалісти послуги раннього втручання, представники НУО та батьки були щирими у своїх емоціях та чесними в їх вираженні.

Ольга Склянська, практичний психолог, фахівець обласної ПМПК дуже компетентно розповіла про послугу РВ та відмітила, що в Дніпропетровській області навчання пройшли 4 команди фахівців, які вперше розпочали втілювати таку послугу: «Ця послуга унікальна – її не було ані в системі соціального захисту, ані в системі охороні здоров’я чи освіти. Наразі спеціалісти вже бачать перші результаті – 96 сімей почали отримувати допомогу в рамках цієї програми. Дуже важливо, щоб родини одержували підтримку з перших днів життя дитини. Навіть зараз зрозуміло, що система РВ актуальна для багатьох: і для батьків, і для спеціалістів».

Ана Киріченко, активний член форуму «Батьки за раннє втручання в Україні» висловила думку, що 50 % успіху подальшої реабілітації дитини з вадами розвитку залежить від ранньої діагностики і правильних  дій, які мають роботи батьки. А якщо вони це будуть роботи під наглядом спеціалістів – то результати будуть більш позитивними. І саме ці можливості і надає послуга раннього втручання.

«Так склалося, що ми не отримали послуги РВ, і зараз, коли моя дитина підросла, ми не вирішили простіші проблеми у ранньому віці, і їх приходиться вирішувати зараз. Рання діагностика та раннє втручання дуже важливо – наприклад, чим раніше поставлено діагноз аутизм, тим більше шансів на соціалізацію та налагодження умов життя як дитини, так і родини», – поділилася враженнями Наталія Живова, мати дитини з вадами розвитку.

Справка. Проект «Формування послуги РВ в м. Дніпро та Дніпровському регіоні шляхом діалогу між батьками, фахівцями, владою» фінансується ЄС  та впроваджується Громадською організацією «Ангел дитинства» в межах та як невід’ємна частина спільного Проекту HealthProm (Великобританія), ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) і БФ «Інститут раннього втручання» (БФ ІРВ) «Збільшення здібностей громадських організацій, керованих батьками, підтримувати забезпечення реформ, спрямованих на права і потреби дітей з інвалідністю раннього віку в Україні». 

Відео з прес-конференції:

Національна Асамблея людей з інвалідністю України

Залишити відповідь